Tips och råd
Året runt
- Låt blött avfall rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen.
- För att matavfallet ska bli torrare kan du gärna blanda i tidningspapper, oblekt hushållspapper eller rivna äggkartonger i papperspåsen.
- Lägg tidningspapper i botten av kärlet.
Under vinterperioden
Vid minusgrader finns risk att matavfallspåsarna fryser fast i matavfallskärlet, vilket medför att kärlet inte går att tömma. För att undvika fastfrysning kan du göra följande:
- Håll kärlet rent! Ett rent kärl minskar risken för fastfrysning.
- Lägg hopknycklat tidningspapper eller sönderrivna äggkartonger av papper i botten på kärlet.
- Extra viktigt att låta blött matavfall rinna av i vasken en stund innan du lägger det i påsen, så att avfallet är så torrt som möjligt.
- Använd dubbla matavfallspåsar om avfallet är mycket blött.
- Låt matavfallspåsen ligga utomhus och frysa till en liten stund innan den läggs i kärlet. På så sätt förhindrar man att kondens bildas som sedan fryser.
- Skaka om kärlet när du ställer ut det för tömning.
Under sommarperioden
- Ställ sopkärlet i skugga.
- Skölj ur tunnan med jämna mellanrum med vatten eller beställ tvätt av kärlet mot en avgift.
- Ta lite ättika runt kanterna i kärlet och i botten som ger en fräsch doft och håller flugorna borta.
- Har du problem med getingar? Häng upp en matavfallspåse och fyll den med papper så tror getingarna att där redan finns ett getingbo och håller sig därmed borta.