
Nu är det vår tur!
Vi vet att fler återvinner mer när kärlen finns nära hemmet och närmare än gata/väg där renhållningsfordon stannar kommer vi inte. Gör återvinningen till en riktig kärl-lek. För dig, din kommun och vår värld.
28 skånska kommuner har redan infört Fastighetsnära insamling. Nu är det vår tur att få lekande lätt att återvinna rätt!
30 mars 2026 införs fyrfackskärlen i Simrishamns och Tomelilla kommun. Det innebär att du som är villa- eller fritidshusägare kan källsortera det mesta av ditt avfall hemma i stället för att behöva åka till återvinningsstationen.
Information om fyrfackskärl
Välkommen till vår sida med information om fyrfackskärlen! Här kan du läsa om införandet av fyrfackkärlen och få all information som du behöver för att förbereda dig och din fastighet.
Under våren 2025 kommer alla villa- och fritidshusägare få en broschyr i brevlådan med information om fyrfackskärlen. Är du en av de som behöver göra en insats innan införandet så kommer du även få den informationen via post under våren 2025.
Efter sista tömningen, före 30 mars 2026, är det dags att börja använda dina kärl. I god tid innan det är dags för ditt område att få de nya fyrfackskärlen kommer ett utskick till dig och dina grannar.
En återvinningsstation utanför din dörr
Med två fyrfackskärl kommer du få en egen återvinningsstation utanför din dörr. Här kan du sortera det mesta avfall som du får i ditt hushåll.
Kärl 1 töms varannan vecka. Här sorteras matavfall, plastförpackningar, färgade glasförpackningar och tidningar.
Kärl 2 töms var fjärde vecka. Här sorteras pappersförpackningar, restavfall, ofärgade glasförpackningar och metallförpackningar.
Vi skickar även med en Elektronikbox med tre fack där det går att sortera batterier, glödlampor och mindre elektronik som exempelvis sladdar. Boxen har du inomhus. När du vill att boxen ska tömas så hänger du ut den på kärl 2.
För att sorterat material ska hållas isär även vid tömning så har varje kärls 4 fack sin motsvarighet i sopbilens 4 fack. Kärl 1 töms inte heller i samma sopbil som kärl 2.
Fyra goda skäl till fyrfackskärl
- Turerna till återvinningsstationen blir färre när du kan lämna dina förpackningar i kärlen där hemma.
- Med egna kärl för återvinning behöver du inte förvara förpackningar och tidningar i hemmet i väntan på nästa tur till återvinningsstationen.
- I de kommuner som har infört fyrfackskärl har återvinningen av förpackningsmaterial ökat med ungefär 50 %. Samtidigt har mängden restavfall som går till förbränning minskat.
- Ju mer förpackningar som sorteras ut desto billigare kommer avfallstaxan bli.
Förbered plats för dina kärl
- För att det enkelt ska gå att dra ut och ställa tillbaka kärlen vid tömning måste det vara plats mellan och runt kärlen. En uppställningsplats för båda kärlen ska därför vara minst 1,8 x 1 meter. Har du även ett extrakärl eller trädgårdskärl så behövs ytterligare 90 cm per kärl.
- Se till att det är en platt, hårdgjord yta där kärlen står och längs dragvägen.
- Tänk på framkomligheten. Inga buskage eller träd ska vara i vägen och eventuella vändzoner ska vara 18 m i diameter.
- Det får inte finnas några trösklar, trappsteg eller nivåskillnader längs dragvägen.
- På tömningsdagen ska kärlen stå med handtag och hjul utåt mot gata/väg där renhållningsfordon stannar.
Läs mer om Framkomlighet och förvaring HÄR
Läs Vanliga frågor och svar HÄR
Förberedelser inför kärlbyte
Under 2025 pågår en inventering för att identifiera fastigheter där insatser behövs så att tömning av fyrfackskärlen ska kunna utföras. Samtidigt sker en kartläggning över de gator/områden där brister i framkomligheten gör att andra lösningar kan bli aktuella. Berörda fastighetsägare kommer kontaktas.
Vad behövs för att våra sopbilar ska kunna tömma dina fyrfackskärl? Läs om framkomlighet HÄR
Informationsfilm om fyrfackskärl och sortering. Se film HÄR
Från kärl till tömningsfordon. Se film HÄR
Mått och beskrivning på våra kärl hittar du HÄR
Några förslag på byggnationer av kärlförvaring finns HÄR
Transportväg för fordon och hämtningspersonal - se HÄR
Avfall Sveriges handbok avfallsutrymmen - se HÄR