Transportväg för fordon och hämtningspersonal

Ur Renhållningsordningen:

Avfallsinsamling är av tradition ett tungt fysiskt arbete som medför risk för olyckor och förslitningsskador. Vägen är chaufförens arbetsplats och denne måste kliva ur fordonet för att hämta avfallet. Framkomligheten och sikten ska därför vara god. Det är alltid chauffören som avgör om en väg är farbar eller inte. Chauffören kan aldrig tvingas att ta risker eller köra på en väg som han/hon bedömer inte är framkomlig.

Körning på gång- och cykelväg är inte tillåten. Backning får inte förekomma annat än i undantagsfall och aldrig i bilfria områden, intill lekplatser, bostadsentréer, skolor, förskolor eller äldreboenden.

Väghållaren är ansvarig för vägens utformning, skyltning, skötsel och framkomlighet. Vägverket, kommunen, privat vägförening eller enskild fastighetsägare kan vara väghållare.

Transportvägen

• ska ha en hårdgjord vägbana.

• ska utformas för minst belastningsklass 2 (BK2), vilket innebär att underlaget ska tåla ett axeltryck av 10 ton.

• bör vara minst 5,5 meter bred om körning i båda riktningarna förekommer. Om parkering tillåts måste vägen vara bredare. Om vägen är mötesfri och det inte finns parkerade fordon kan vägen vara smalare men den bör vara minst 3,5 meter. Träd och annan växtlighet får inte inskränka på vägbredden.

• ska ha en fri höjd av 4,7 meter. Träd och växtlighet får inte inskränka på den fria höjden.

• som är en återvändsgata ska ha vändmöjlighet för hämtningsfordon. Vändplan för en normal sopbil ska ha en diameter av 18 meter med en hindersfri remsa på ytterligare 1,5 meter runt om. Alternativet till detta kan vara en vändplats eller en trevägskorsning som möjliggör en så kallad T-vändning. Olika exempel på vändmöjligheter redovisas i figur.

• ska ha fri sikt och god framkomlighet.

• ska vara snöröjd och halkbekämpad vintertid. Snövallar får inte inkräkta på vägbredden.

Gångväg

Vägen mellan avfallsutrymme/hämtställe/avfallsbehållare och sopbilens lastningsplats, dvs där sophämtaren drar kärlet, benämns som gångväg. Gångvägen ska vara jämn, hårdgjord, halkfri och utan trånga passager eller hinder året om. Trappsteg och kullersten får inte förekomma. Observera att sopkärlet ska ställas ut till vägen för tömning. I de fall kärlet hämtas inne på tomten måste abonnemang på extratjänsten gångavstånd finnas.

Gångvägen

• ska vara så kort som möjligt. Högst 10 meter rekommenderas. Får ej överstiga 30 meter.

• måste ha hårdgjort, halkfritt och jämnt underlag samt god belysning året om. Med hårdgjort underlag likställs asfalt, betong, betongplattor eller dylikt.

• bör vara minst 1,2 meter bred och om den ändrar riktning bör bredden där vara minst 1,35 meter.

• bör ha minst 2,1 meters fri höjd.

Lutning

Gångväg bör inte ha någon lutning. Om lutning inte kan undvikas bör den inte överstiga 1:20 för att belastningen ska vara acceptabel och får inte överstiga 1:12. Vad som är acceptabelt avgörs av dragmotståndet. Ibland kan en ramp behöva anordnas. Lutningen på rampen bör inte överstiga 1:12 och längden innan eventuellt vilplan bör inte överstiga 12 meter. Vilplanet ska vara minst 1,5 meter.

Kärlförvaring

Måtten på kärlen är: bredd 77cm, djup 81cm, höjd 107cm och 188cm med öppet lock. Information och kärlens mått hittar du HÄR. Om du vill bygga en kärlförvaring så ska den vara minst 1,8 meter bred och 1 meter djup. Vill du lägga till fler kärl, kanske ett kärl till trädgårdsavfall, så ska kärlförvaringen vara ytterligare 90 cm bred per kärl.

En kärlförvaring kan behövas för att kärlen ska hålla sig på sin plats trots väder och vind. Men det kan även vara något som du vill ha för att kärlen ska smälta in i omgivningen. Då går det att skapa en kärlförvaring i form av växtlighet, kanske en häck eller en spaljé med klätterväxter. Det går även att göra en förvaring i form av ett plank eller en mur. Men glöm inte att först kontrollera med din kommun för att se vilka regler som gäller för byggnation eller växtlighet där du bor. Se förslag på kärlförvaring HÄR.

Transportväg för fordon och hämtningspersonal - se HÄR

Avfall Sveriges handbok avfallsutrymmen - se HÄR

Mått och beskrivningar på våra kärl finns HÄR

Några förslag på kärlförvaring finns HÄR